2022. feb 15.

10 növény, amiben rengeteg a vas

írta: Mandala75
10 növény, amiben rengeteg a vas

vas_2.jpg

A vas kulcsfontosságú szerepet játszik a sejtek oxigénellátásában, ha viszont a szervezet nem jut hozzá elegendő mennyiségben, a hemoglobinszint csökkenni kezd, majd többek között sápadtsággal, fáradékonysággal, szédüléssel is járó vashiányos vérszegénység alakulhat ki. A vashiányt az egyoldalú és a vegetáriánus étkezés mellett az erős menstruáció is okozhatja, sőt, a C-vitamin hiányával is együtt járhat.

Egy felnőtt nő napi vasszükséglete 15-18 milligramm, de terhesség és szoptatás alatt ez akár a 28 milligrammot is elérheti, ami nagyon magasnak számít, ezért ilyenkor fokozottan ügyelni kell a megfelelő bevitelre.

A vashiány tünetei: szívdobogás-érzés, fáradékonyság, gyengeség, hajhullás, fejfájás, szédülés, torokszorítás, nyelési zavarok, sápadtság.

1.) Az európai mogyoró az egyik legjobb vasforrásunk: 100 grammjában 35 milligramm található.

2.) Bár a petrezselyemzöldet csak kis mennyiségben használják, kihagyhatatlan a listáról, hiszen különösen gazdag vasban: 97,8 milligrammot tartalmaz 100 grammonként.

3.) A csalán amellett, hogy hasznos gyógynövény, a vastartalma is kiemelkedő: 32,3 milligramm 100 grammonként. Bár a teákhoz csak csekély mennyiség kell, akár főzeléket is készíthetsz belőle.

4.) A mák fontos ásványianyag-raktár: 22 milligramm vasat tartalmaz 100 grammonként.

5.) A tök magjáról sem szabad elfeledkezni: 12,1 milligrammot tartalmaz 100 grammonként, így a sótlan változatból bátran nassolhatsz az étkezések között.

6.) A nassolnivalók közül a pisztáciát sem érdemes kihagyni: 7,5 milligramm vasat tartalmaz 100 grammonként.

7.) A pitypanglevél 100 grammja 3 milligramm vasat tartalmaz, virágpora 15 milligrammot, és segíti a felszívódást is. Zsenge leveleivel akár a salátádat is gazdagíthatod.

8.) 100 gramm száraz bab 8 milligramm vasat tartalmaz, ezért ebből is készíthetsz egy kiadós, vaspótló ebédet.

9.) De a lencse is hasznos lehet a vérszegénység elleni küzdelemben: 7,5 milligrammot tartalmaz 100 grammonként.

10.) Nem növény, nem állat, mégis fontos táplálék: a gombák vastartalma kiemelkedően magas. A vargánya 10 milligrammot, a rókagomba pedig 6,5 milligrammot tartalmaz 100 grammonként.

https://femina.hu/egeszseg/vastartalmu-novenyek/

 

Szólj hozzá