Természet Áldása - SÁRGABORSÓ
A világ egyik legegészségesebb étele!
Képes szabályozni a
- vérnyomást,
- a koleszterinszintet,
- magas a rosttartalma,
- remek B1- és B2 vitaminforrás,
- bővelkedik pantotén savban,
- biotinban,
- folsavban,
- E-vitaminban.
Bőségesen található benne:
- kálium,
- kalcium,
- magnézium,
- vas,
- cink,
- foszfor
- és mangán.
A benne található izoflavin, egy természetes ösztrogénként viselkedő vegyület, ami a mellrák, prosztatarák kialakulásának esélyét is csökkenti. Emellett sok proteint és kevés zsírt tartalmaz, a belőle nyert fehérje segíthet csökkenteni a vérnyomást és megelőzni a krónikus vesebetegséget.
Összetett szénhidrátokat tartalmaz, így lassan szívódik fel és emeli meg a vércukorszintet, ezzel teltségérzetet biztosít és szerepet játszik a cukorbetegség megelőzésében. Magas rosttartalmának köszönhetően hozzájárul az emésztőrendszer egészségéhez, elősegíti az emésztést, segít a székrekedés megelőzésében/kezelésében, valamint csökkenti a koleszterinszintet. A magas rosttartalmú étrend hozzájárulhat a vastag-és végbélbélrák kialakulásának csökkentéséhez, a szív és érrendszeri betegségek rizikójának mérsékléséhez. Kiváló fehérjeforrás, így vegetáriánusok számára is ajánlott a fogyasztása. A fehérjék az izmok, csontok, kötőszövetek, inak, haj szerkezeti elemei, valamint hormonok és enzimek alkotórészei.
Folsavjának és egyéb B-vitaminjainak köszönhetően fogyasztása ajánlott tavaszi fáradtság ellen. A benne található molibdén szerepet játszik a káros anyagok eltávolításban, segít a jó közérzet fenntartásában.
Ásványi anyagokban bővelkedik, található benne magnézium, vas, foszfor, cink, kalcium. Káliumban gazdag, amely kulcsfontosságú a szövetek, elsősorban az ideg-, és izomszövet megfelelő működésében. Szükséges továbbá a sejtek energiaellátásához, a folyadék-,és sav-bázis egyensúly fenntartásához, a gyomorsav termelődéséhez, valamint az optimális vércukorszinthez
Összetevőinek köszönhetően a sárgaborsónak szerepe van egyes betegségek megelőzésében. A napjainkban egyre nagyobb problémát jelentő elhízás kialakulásához számos táplálkozási és életmódbeli tényező hozzájárul. A hüvelyesek, köztük a sárgaborsó beépítésével az étrendünkbe azonban tehetünk az elhízás visszaszorításáért, rostjainak és fitoösztrogén anyagainak köszönhetően. A népbetegségnek tekinthető cukorbetegség, és a vezető halálozási okként számon tartott szív-és érrendszeri betegségek megelőzéséhez szintén hozzájárulhatunk fogyasztásával, az egészséges életmód keretein belül.
Érdemes egy éjszakára vízbe áztatni, hogy megpuhuljon és csökkentsük a főzési idejét. Jól illik hozzá a fokhagyma, rozmaring, koriander, petrezselyemzöld, pirospaprika, chili, gyömbér, kurkuma, római kömény.
Legismertebb elkészítési módja a főzelék.
A TERMÉSZET ÁLDÁSAI további cikkek:
https://hungarianflavours.com/cikkek/termeszet-aldasa-cikkei
Forrás:
https://www.egeszsegkalauz.hu/eletmod/taplalkozas/magyar-szuperfood-olcso-bosegesen-terem-megsem-esszuk/qweybts?fbclid=IwAR3NGNcgp0fD0JgR5BqAoi_kS4jkLcGh0JojYeP5Qn6FB9p2hWwoGTPt490
https://hungarianflavours.com/termeszet-aldasa/konvencionalis-szemestermekek/huevelyesek/sargaborso