2022. jan 27.

Természet Áldása - SÁRGABORSÓ

írta: Mandala75
Természet Áldása - SÁRGABORSÓ

sargab.jpgA világ egyik legegészségesebb étele!

Képes szabályozni a

  • vérnyomást,
  • a koleszterinszintet,
  • magas a rosttartalma,
  • remek B1- és B2 vitaminforrás,
  • bővelkedik pantotén savban,
  • biotinban,
  • folsavban,
  • E-vitaminban.

 Bőségesen található benne:

  • kálium,
  • kalcium,
  • magnézium,
  • vas,
  • cink,
  • foszfor
  • és mangán.

A benne található izoflavin, egy természetes ösztrogénként viselkedő vegyület, ami a mellrák, prosztatarák kialakulásának esélyét is csökkenti. Emellett sok proteint és kevés zsírt tartalmaz, a belőle nyert fehérje segíthet csökkenteni a vérnyomást és megelőzni a krónikus vesebetegséget.

 Összetett szénhidrátokat tartalmaz, így lassan szívódik fel és emeli meg a vércukorszintet, ezzel teltségérzetet biztosít és szerepet játszik a cukorbetegség megelőzésében. Magas rosttartalmának köszönhetően hozzájárul az emésztőrendszer egészségéhez, elősegíti az emésztést, segít a székrekedés megelőzésében/kezelésében, valamint csökkenti a koleszterinszintet. A magas rosttartalmú étrend hozzájárulhat a vastag-és végbélbélrák kialakulásának csökkentéséhez, a szív és érrendszeri betegségek rizikójának mérsékléséhezKiváló fehérjeforrásígy  vegetáriánusok  számára is ajánlott a fogyasztása. A fehérjék az izmok, csontok, kötőszövetek, inak, haj szerkezeti elemei, valamint hormonok és enzimek alkotórészei. 

Folsavjának és egyéb B-vitaminjainak köszönhetően fogyasztása ajánlott tavaszi fáradtság ellen. A benne található molibdén szerepet játszik a káros anyagok eltávolításban, segít a jó közérzet fenntartásában.

 Ásványi anyagokban bővelkedik, található benne magnézium, vas, foszfor, cink, kalcium. Káliumban gazdag, amely kulcsfontosságú a szövetek, elsősorban az ideg-, és izomszövet megfelelő működésében. Szükséges továbbá a sejtek energiaellátásához, a folyadék-,és sav-bázis egyensúly fenntartásához, a gyomorsav termelődéséhez, valamint az optimális vércukorszinthez

Összetevőinek köszönhetően a sárgaborsónak szerepe van egyes betegségek megelőzésében. A napjainkban egyre nagyobb problémát jelentő elhízás kialakulásához számos táplálkozási és életmódbeli tényező hozzájárul. A hüvelyesek, köztük a sárgaborsó beépítésével az étrendünkbe azonban tehetünk az elhízás visszaszorításáért, rostjainak és fitoösztrogén anyagainak köszönhetően. A népbetegségnek tekinthető cukorbetegség, és a vezető halálozási okként számon tartott szív-és érrendszeri betegségek megelőzéséhez szintén hozzájárulhatunk fogyasztásával, az egészséges életmód keretein belül.

Érdemes egy éjszakára vízbe áztatni, hogy megpuhuljon és csökkentsük a főzési idejét. Jól illik hozzá a fokhagymarozmaring, koriander, petrezselyemzöldpirospaprikachiligyömbérkurkumarómai kömény

Legismertebb elkészítési módja a főzelék.

 

 A TERMÉSZET ÁLDÁSAI  további cikkek:

https://hungarianflavours.com/cikkek/termeszet-aldasa-cikkei 

 

Forrás:

https://www.egeszsegkalauz.hu/eletmod/taplalkozas/magyar-szuperfood-olcso-bosegesen-terem-megsem-esszuk/qweybts?fbclid=IwAR3NGNcgp0fD0JgR5BqAoi_kS4jkLcGh0JojYeP5Qn6FB9p2hWwoGTPt490

https://hungarianflavours.com/termeszet-aldasa/konvencionalis-szemestermekek/huevelyesek/sargaborso

 

Szólj hozzá