2021. dec 23.

A FÉNY ÜNNEPE (Dec. 21.)

írta: Mandala75
A FÉNY ÜNNEPE (Dec. 21.)

Kerecsen - Karacsun - Karácsony

kerecseny_2.jpg

A FÉNY ÜNNEPE -  TÉLI NAPFORDULÓ - A MAGYAROK ÜNNEPE!

Rövid írások: 1.) Dec.21-én van a téli napforduló, ami a magyarok ősi világában a fény eljövetelének ünnepnapja és egyben az óév vége, az újév kezdete, melyen hálát adtak az Istennek, hogy élhettek azért amijük van és áldást kértek egymásra, MAGukra. Az ünnepség része volt a kerecsensólyom röptetése, az esti szer(etet)tűz melletti éneklés, zenélés, egymás megajándékozása és a szabadban álló fenyőfák díszítése. A valódi új esztendő kezdetének alkalmából köszöntelek most téged és kérem rád Isten áldását, az ősi Karácsony Ünnepén! (Forrás: https://www.facebook.com/photo/?fbid=1585959311742333&set=gm.1863498713854072

2.) DECEMBER 21: KARACSUN az ősi magyarság egyik legnagyobb ünnepe a Téli Napforduló, az év legrövidebb napja és leghosszabb éjszakája. A sötétség átfordul a világosságba ami a megújulást, újjászületést is jelképezi. Karacsun ünnepének jelentős szerepe volt a magyar hagyományban, mégpedig annyira, hogy a később elterjedt keresztény ünnepre a ,,KARÁCSONY,, -ra is, ősi szavunkat vették át.
A sötétség fordulójának megünneplését már a hunoknál is feljegyezték a kínai krónikák.

https://www.facebook.com/photo/?fbid=1286235371788489&set=gm.5435917266424019

3.) Ez a téli napforduló ünnepe és egyben Őseink szokása szerint az újév kezdete, pontosan a december 21-ről 22-re virradó éjszaka. A kerecsen egy vadászsólyom , ősidőktől fogva fontos szerepet játszik a magyarok hitvilágában. A Kerecsen(y) ősi magyar férfinév és egy ősi magyar ünnep , ekkor kerecsent röptetnek a Látóhegy tetején. A neve napja egyben az ünnep napja , tehát Álom hava azaz december 21-én tartják, pontosan a téli napfordulókor Nagyboldogasszony napján. A Kerecseny fejedelmi férfinév, jelentése körben vadászó. Légiesen kereng a föld felett és szinte észrevétlen cseni el, emeli magasba áldozatát. A napforduló a napfiainak ősi ünnepe a kerecsen , a fény madár ünnepe, a fényvadászat kezdete december 21-ről 22-ére virradó éjszaka.
(Matek Kamill: https://www.facebook.com/photo/?fbid=4517494425036457&set=a.570649513054321 

FÉNYLÁNC MAGYARORSZÁGÉRT:

fenylanc.jpghttps://www.facebook.com/mimagyarokoldal/photos/gm.611922960021175/319122686884815/

https://www.facebook.com/events/611902586689879/?ref=newsfeed

https://www.facebook.com/mimagyarokoldal/photos/a.118039643659788/320738173389933/ 

egjen_a_lang_magyarorszagert.jpg

fenylanc_2.jpg

Karacsun – a Téli Napforduló ünnepe


2020.12.21. karácsony karacsun (Kerecsen)
Téli napforduló

Ma van az ősi magyarság egyik legnagyobb ünnepe a Karacsun vagy más néven Kerecseny – a Téli Napforduló.
A téli napforduló az a pillanat, amikor a Nap-Föld középpontokat összekötő egyenes és az egyenlítő síkja által bezárt szög a legnagyobb értékét (kb. 23,5 fok) éri el a Nap déli félgömbön való elhelyezkedése mellett. Ez az időpont december 21-én van, és az északi féltekén a csillagászati tél kezdetét jelenti. Pontos időpontját a csillagászati évkönyvek közlik világidőben.

A téli napfordulóig a Nap északról délre halad, utána pedig délről észak felé kezd mozogni, és az év legrövidebb nappalát (következésképpen a leghosszabb éjszakát) adja az északi féltekén.

A téli napfordulóhoz a legtöbb kultúrában számos ősi népi szokás kapcsolódik, és ünnepségek kísérik.

Kara csun
A téli napforduló ünnepe az őseinknél is, a legkiemelkedőbb örömnap lehetett. A sötétség/fény fordulójának megünneplése. A népek hitvilágában ez a nap a megújulást az újjászületést is jelképezte. A sötétség átfordulását a világosságba: kara csun (azaz karácsony) ünnepe.

 

A népek hitvilágában, így a magyarokéban is nagyon fontos szerepet játszott a ”Téli napforduló” megünneplése. Az év legrövidebb napja (december 21.) és ebből adódóan az év leghosszabb éjszakája ekkor van (néha december 22-re esik). Valószínűleg az ősi magyar neve a “kara csun” volt. A “kara”- feketét, sötétet jelent és feltehetően a régi magyar nyelvben is, valamint a “csun” – fordulás szóösszetételből állt össze a karacsun szavunk. A feketeség csúcsa és annak “átfordulása” után egyre nő a fény, a világosság ideje. A fény csökkenésének, növekedésbe való átfordulását, a majdan elérkező tavasz és megújulás reményét ünnepelték az Anyatermészetet tisztelő ősi hitvilágban.
Forrás: https://berek.hu/2020/12/21/karacsun-teli-napfordulo/

Magyarok

Őseink ekkor tartották a kerecseny ünnepét, a fényünnepet, mely az egyik legnagyobb ünnepnek számított. Ilyenkor volt a leghatalmasabb a sötétség, és a legerősebb a sötét erő.

Őseink ezen a napon délben, amikor a nap a legmagasabban járt, napszert tartottak és kerecsen sólymot röptettek, hogy az még magasabbra emelje a napkorongot, hogy a fény győzedelmeskedhessen a sötétség felett.

Az ünnepi tűzszer keretében két szertüzet is gyújtottak. Elsőként a nyugati szert gyújtották meg, ami a múltat és az elmúlást szimbolizálta. Szokás volt, hogy az otthonról hozott, éghető, természetes anyagból készült használati tárgyaikat - fakanalat, seprűnyelet - is elhozták, azokra rámondták sérelmeiket, bűneiket, vagy éppen azokat a dolgaikat, amiktől szerettek volna megszabadulni, majd tűzre vetették.

Ezt követően, az újjászülető fény felragyogásának örömére meggyújtották a keleti szertüzet, mely a megújulást jelképezte. A "keleti tűz" célja az volt, hogy az emberek szívét megtöltse meleggel, fénnyel, ami erőt ad nekik az új esztendőre.

A szertartások fontos része volt a rituálét követő ünnepi étkezés, az áldomás is.
Forrás:
https://berettyohir.hu/index.php/szubjekt/tenyek-titkok-talanyok/3157-karacsun-a-teli-napfordulo-uennepe

 

KERECSENY ÜNNEPE:
Karácsony - a kerecseny ünnep


http://emf-kryon.blogspot.com/2013/12/karacsony-kerecseny-unnep.html

KERECSEN (KERECSENY) A FÉNY ÜNNEPE:

MOTTÓ:
"Mindig, mindent adjál oda hazádnak. A világnak nincs semmiféle értelme hazád nélkül. Ne várj jót a hazától, s ne sopánkodj, ha megbántanak a haza nevében. Mindez érdektelen. Egyáltalán semmit ne várj a hazádtól. Csak adjál azt, ami legjobb életedben. Ez a legfőbb parancs. Bitang, aki ezt a parancsot nem ismeri."
(Márai Sándor, Füveskert)
Forrás:
https://internetfigyelo.wordpress.com/2009/12/24/kerecsen-kerecseny-a-feny-unnepe/

Szólj hozzá