2021. dec 19.

Téli időben szinte lefagy az orr. Mit tehetünk ez ellen?

írta: Mandala75
Téli időben szinte lefagy az orr. Mit tehetünk ez ellen?

FRISS LEVEGŐN LENNI jó!

 kislany-telen.jpgA szabadban eltöltött idő számos pozitív hatással van mind a testre, mind pedig a lélekre! Töltsünk naponta legalább 1 vagy több órát a friss levegőn. 

Egyáltalán nem meglepő, hogy a vidéki gyerekek sokkal egészségesebbek és ellenállóbbak, mint a városiak, hiszen ők jóval több időt töltenek szabad levegőn. Jobban fejlődik az immunrendszerük, és nem csak a különböző betegségekkel szemben ellenállóbbak, de esetükben az allergiás megbetegedések kialakulásának kockázata is sokkal alacsonyabb.

"A friss levegő, és a természetes fény szükséges a testi, lelki egészséghez”. A napfény hatására D-vitamin keletkezik a szervezetben, mely elősegíti a kalcium felszívódását, és ellenállóbbá tesz a betegségekkel szemben.

A hideg levegő nem betegít meg, nyugodtan ki kell engedni télen is a gyereket a szabadba, legalább 1-2 órára. Öltözzön rétegesen, hogy ha túlságosan átmelegedett, le lehessen venni róla egy réteget, és ha bemegy, akkor a benti hőmérsékletnek megfelelő ruhát viseljen. Hóban sárban adjunk rá vízálló ruhát.

Az orrunk, lábunk és derekunk melegen tartásával megelőzhető a megfázás, meghűlés.

ORR, ARC
Kenjük be az orrunkat, arcunkat zsírosabb krémmel (akár egy regeneráló száraz bőrre való testápoló is jó). Ez megvédi az orr és arc bőrét a lehűléstő. (Általában a tégelyes kiszerelésű krémek sokkal nagyobb védőréteget tudnak képezni a bőr felületén, mint a nyomós kiszerelésűek.)

A nátha és mefázás megelőzésének másik módja, hogy egy sállal melegen kell tartani az orrunkat, amikor kimerészkedünk télen a szabadba.

A testünk belső részeiben mérhető test-hőmérséklete 37°C . Az orrüregben viszont jellemzően 33°C (télen kevesebb). A szervezet a hidegre adott kezdeti immunválasza nem működik olyan jól 33°C-on.

Forrás:
https://www.life.hu/egeszseg/20150121-az-orr-nyalkahartyajanak-vedelme.html

 Hogyan tartsuk melegen a lábunkat

Tippek a lábad melegen tartására

1. Megfelelő zokni - Nyáron kényelmes zoknit szeretnénk elsősorban, hogy elkerüljük a vízhólyagok kialakulását, télen pedig elsősorban a lábunkat szeretnénk melegen tartani. Ebből a szempontból gyönyörűen működnek a merino zoknik, és még annál is jobban a membrános anyagból készült zoknik.

2. Megfelelő cipő: membránnal és impregnálással - Alacsony hőmérsékleten és alacsony páratartalom esetén a láb melegét legjobban a membránnal ellátott cipők tartják meg, ideális esetben bőrrel kombinálva.

https://www.4camping.hu/cikkek/tanacsadas/hogyan-tartsuk-melegen-a-labunkat/
-

A Test melegen tartása

Öltözködésben meleg, természetes anyagokat használjunk, ne alakuljanak ki hőhidak.
A láb melegen tartása (100% pamut – nem műszálas – zokni, otthoni mamusz).

Naponta este meleg lábfürdők: pl. 2%-os só oldattal, szárított-őrölt gyömbér-porral, majd láb bedörzsölés 10%-os orbáncfű olajjal, vagy Prunus (kökény) olajjal (WALA), vagy Solum olajjal, vagy zsálya olajjal.

Fül melegítésére só-sapka, nem kell állandóan használni még fülfájáskor sem, csak bizonyos ritmusokban (erek rugalmas összehúzódásának serkentése)
úszás közben és utána könnyen megfáznak!! – ennek lehetőségét csökkentsük

https://www.drszokehenrik.hu/hu/blog/n%C3%A1tha-orr-f%C3%BCl-fert%C5%91z%C3%A9sek-kezel%C3%A9se

Derék és Vese-melegítő

Nem mindenki viseli jól a hűvösebb időjárást, a téli hidegben pedig némelyek egyenesen „megfagynak”, hiába öltöznek fel rétegesen. A komfortérzeten sokat lehet javítani, ha a megfelelő darabokat húzzuk magunkra, ezalatt nem csupán a csizmára és a pulóverre gondolunk, hanem a derékmelegítőkre és a vesemelegítőkre is.

György teák - Megfázásra

A nátha felső légúti megbetegedés, melyet vírusok okoznak. A meghűlés, megfázás tünetei kezdetben a torokfájás, fejfájás, később orrváladékozás, köhögés. Legjobb védekezés a megelőzés, vagyis az immunrendszer erősítése.

Erre alkalmas a mezei kakukkfű, fürtös menta, bodzavirág és minden C-vitamin-tartalmú gyógynövény, így például a csipkebogyó, a fehér árvacsalán és a csalán.

Az orbáncfű is hatásos immunerősítő gyógynövény, heti 1-2 csészével ajánlunk belőle inni lefekvés előtt. Ha mégis megfáznak, kúrálják magukat napi 1-3 csésze teával a következő gyógynövényekből: hársfavirág, mezei kakukkfű, szurokfű, bodzavirág, fürtös menta.

Megfázás, nátha, láz esetén a Mezei kakukkfüves teakeverék napi 1-3 csészével, a panaszok megszűnéséig iható.

A Téli tea is nagyon jó a nátha kezelésére.

Inhalálással kitisztulnak a légutak: kamilla, mezei kakukkfű, bodzavirág, szurokfű használhatók erre a célra.

Jót tesznek az illóolajok is, például a citrom, levendula vagy az eukaliptusz. Ezeket párologtatásra is használhatjuk.

Influenza esetén is ugyanezeket a gyógynövényteákat ajánljuk: https://gyorgytea.hu/betegsegek/influenza/

Az 5 legjobb tea náthaszezonban: https://gyorgytea.hu/gyogynovenyek-vilaga/az-5-legjobb-tea-nathaszezonban/

 

 

 

Szólj hozzá