2021. dec 08.

Brokkoli csíra – a szervezet multivitaminja

írta: Mandala75
Brokkoli csíra – a szervezet multivitaminja

brokkoli_csira.jpg

A csírák nem a modern egészségtudatos táplálkozással kerültek az étrendbe, már régóta használja őket az emberiség.

A magban a csírázás és növekedés kezdeti szakaszában óriási mennyiségű tápanyag halmozódik fel, hisz az intenzív növekedéshez és az életben maradáshoz minden erejét be kell vetnie a növénynek. Ilyenkor a csíranövény vitamintartalma akár több százszorosa is lehet a kifejlett növényének.

A brokkoli gazdagsága

A brokkoli kifejlett növényként is rengeteg gyógyító hatóanyagot tartalmaz, csíraként pedig a leggazdagabb vitamin-, enzim- és ásványianyag-forrás. Testünk enzimellátása nem végtelen, így fontos, hogy a táplálkozás során magas enzimtartalmú ételeket fogyasszunk. A főzéssel az enzimeket elpusztítjuk. Emiatt érdemes figyelni arra, hogy minden nap nyers formában is vegyünk magunkhoz táplálékot, főként gyümölcsöket, zöldségeket, magvakat, csírákat.

A csírák napi fogyasztásával már rengeteget teszünk az emésztésünk és egészségünk érdekében. A brokkoli csírája a vitaminok közül tartalmaz A-, B-, C- és E-vitamint, valamint kalcium-, kálium- és magnéziumtartalma is kiemelkedő. Nem is gondolnánk, de béta-karotinban is bővelkedik.

Az egészséges bőr, haj és körmök érdekében tehát mindenképp érdemes fogyasztani.

A brokkoli és csírája glükorafanint tartalmaz, amely a szulforafán nevű hatóanyag előanyaga. A glükorafanin szulforafánná alakulását nyers fogyasztás esetén a növényben lévő, főtt formában pedig a gyomorban található enzim biztosítja.

Bővelkedik antioxidánsokban, valamint kálium tartalma is magas, utóbbi miatt remek vízhajtó és vérnyomáscsökkentő.

A szulforafán erős antioxidáns hatású, tehát védi a sejteket a szabad gyökök károsító hatásaival szemben.

A szulforafán hatékonynak bizonyult felső légúti megbetegedések esetén is. Az elvégzett kísérletek szerint gátolja a légúti hámsejtek sérülését, amely a szmogtól szennyezett levegő belégzése miatt alakulhat ki.

A reumatikus és gyulladásos betegségekre is jó hatással van.

A brokkolicsíra rendszeres fogyasztásával csökkenthetjük a szívroham kockázatát, a benne lévő anyagok védik a vér- és nyirokereket.

Méregtelenítő kúrákban is intenzív segítséget nyújt, érdemes alkalmazni.

Javítja az étvágyat, emellett vértisztító keringésjavító, valamint csont és látáserősítő hatása is jelentős.

A brokkoli csíra, kellemes, fűszeres ízű csíra, melyet salátában, szendvicsben, vaj és túrókrémben, valamint müzlibe szórva is fogyaszthatunk.

Csírázási ideje: 5-6nap

 Forrás:
https://napidoktor.hu/otthon/a-csirak-pozitiv-hatasai-brokkoli-csira-buza-csira-csicseriborso-csira/

https://gyogyszernelkul.com/brokkolicsira-a-szervezet-multivitaminja

 

Szólj hozzá