2021. nov 15.

Csalán-tea kúra

írta: Mandala75
Csalán-tea kúra

Méregtelenítő, vértisztító, magas vas tartalommal rendelkezik

csalantea_1808111_1086_n.jpg

Csalán-tea kúra

A csalán az egyik legerősebb vértisztító növény, ezért tisztítókúrák és böjtök állandó kelléke.

Méregtelenítő, tisztító kúrához ajánlott: feloldja az anyagcseréből származó salakanyagokat, eltávolítja a szervezetből a mérgeket.

Emellett fertőtlenítő és baktériumölő hatással is rendelkezik. 

 Köszvény, ízületi gyulladások, reumatikus megbetegedés kezelésére: A vesét fokozottabb víz kiválasztásra serkenti, csökkenti a vér húgysavszintjét. 

Vérszegénységre és bőrkiütésekre, pattanásos bőr problémákra is használjuk.

A vese- és hólyagkő képződésre hajlamosaknak érdemes rendszeresen csalánteát fogyasztaniuk, mert segítségével még idejében kiválasztódik a homok.

Tisztító, összehúzó hatásának gyomor- és bélhurut esetén is hasznát vehetjük.

Teája élénkítő hatású, sok vitamint és ásványi anyagot (pl. vasat) tartalmaz.

 A csalánnak minden része gyógyító hatású. Az úgynevezett nagy csalán, ami az egyik legerősebb vértisztító hatással rendelkezik. A csalán A-, B-, C-, K- és U-vitamint tartalmaz, az ásványi anyagok közül elsősorban a magas vastartalmát, továbbá a magnézium,- cink,- és réztartalmát kell kiemelni.

Általános méregtelenítő, vér- és bőrtisztító és erősítő hatású. 

Csökkent immunitás, illetve fáradékonyság esetén érdemes csalánkúrát végezni. A csalántea segít az érelmeszesedés megelőzésében, és magas vérnyomásnál is alkalmazható. 

Megelőzés
Betegségmegelőzés szempontjából napi 3 dl elfogyasztása elegendő. (3 dl forró vízhez 1 evőkanálnyi teafüvet adunk, 15-20 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.)

A kúra
Már meglévő panaszok és betegség esetén 6 héten át minden nap érdemes elfogyasztani egy liter csalánteát. Nagyon kellemes és egyszerű kúra. Ismert, szezonális szénanátha, allergia esetén, már a virágzás idejéhez képest három hónappal érdemes elkezdeni egy 3 hónapos kúrát.

Ülőfürdőként aranyérre és reumára, borogatásként kiütésekre használható. Hullik, korpásodik vagy zsírosodik a hajad? Akkor érdemes kipróbálnod a csalánfőzetes hajöblítést.

A csalánlevél tea régóta használatos a népi gyógyászatban. Ezer féle problémára javallják a csalánleveleket: vérszegénységre, belső vérzésekre, húgyúti fertőzésekre, prosztata megnagyobbodásra, ekcémára, ízületi gyulladásra, zsíros hajra, és így tovább.

Források:

https://gyorgytea.hu/gyorgyteak/egyedi-teak/csalan/

https://www.napfenyesgyogykozpont.hu/csalantea-kura/ 

https://www.mindmegette.hu/csalan-tavasz-meregtelenites-csalantea-egeszseg-52463/

https://webshop.hillvital.hu/csalantea-jotekony-hatasai-222

 

 

Szólj hozzá