2021. nov 13.

A Magyar Nyelv Napja

írta: Mandala75
A Magyar Nyelv Napja

3.jpg

A Magyar Nyelv Napja

 "A magyar nyelv nem egy nyelv a sok tucat kultúrnyelv közül, hanem a kultúra vele és általa kezdődött" 

Ősi nyelv a magyar

https://magyarmegmaradasert.hu/kiletunk/anyanyelvunk/item/6143-z 

Ünnepeljük meg a Magyar Nyelv napját

Az ötlet a Magyar Nyelv Múzeumának megnyitóján 2008. április 23-án hangzott el először, az Anyanyelvápolók Szövetsége eredetileg ezt a napot szerette volna A magyar nyelv napjának nyilvánítani, ám az Országgyűlés végül máshogy döntött.

A magyar nyelv ünnepéről szóló határozatot egyhangúan, ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadta el az Országgyűlés 2011. szeptember 26-án. Az államtitkár a magyar nyelvet nemzeti kultúránk legfontosabb zálogának, nemzeti emlékhelynek nevezte: „Ez a nyelv miközben hétévszázadnyi idő távlatából is érthetően szól hozzánk, a mai világ legújabb dolgainak megnevezésére is alkalmas.”

A nemzet a létét, a fennmaradását köszönheti a nyelvnek. A magyar nyelv napja a Költészet napjával és A magyar kultúra napjával együtt hármas ünnepet, egységet alkot: „Ettől kezdve a mi dolgunk, különösen a fiataloké, az iskoláké, hogy ne feledkezzünk meg ezeket az ünnepeket méltó tartalommal megtölteni, hogy ne váljanak üres formalitássá.”

A nyelvápolás „szent kötelesség”, az új köznevelési törvényben és a készülő Nemzeti Alaptantervben gondoskodni fognak a magyar kultúra, a magyar irodalom értékeinek védelmében.

A magyar nyelv napja tiszteletére a Petőfi Irodalmi Múzeum kiállította a Országos Széchenyi Könyvtárban őrzött 1844-es nyelvtörvény eredeti példányát. Az akkori nyelvtörvény, melynek elfogadásának napját, november 13-át végül a mostani Országgyűlés A magyar nyelv napjának nevezett ki, hosszú küzdelem árán jött létre. „Elfogadása, bevezetése a nemzeti identitás alakulásának, a modern nemzetállam megszületésének mérföldköve”

 

Forrás:

https://magyarmegmaradasert.hu/kiletunk/anyanyelvunk/item/6143-z 

https://site.kemecse.hu/2011/11/13/a-magyar-nyelv-napja/

https://hu.wikipedia.org/wiki/A_magyar_nyelv_napja

https://turul.info/napok/amagyarnyelvnapja

 

 

Szólj hozzá