2021. nov 10.

Pálinka - mint népi gyógymód?

írta: Mandala75
Pálinka - mint népi gyógymód?

palinka.jpg
 

Magyar Pálinka "eredetvédett"

A pálinka magyar gyümölcspárlat, leggyakrabban szilvából, sárgabarackból, cseresznyéből, körtéből, almából készül. Hagyományosan közvetlenül az erjedt gyümölcscefréből főzik kétszeres kisüsti lepárlással, ma már azonban egyes gyártók eltérnek ettől. A pálinka legtöbbször érleletlen, de időnként gyümölcságyon vagy – rövidebb ideig – fahordóban érlelik.

pálinka eredetvédett gyümölcspárlat, melyet Magyarországon és négy osztrák tartományban állítanak elő.

Magyarország sajátosan szerencsés helyen található: éghajlati adottságainak, a makro- és mikroklimatikus viszonyoknak köszönhetően a gyümölcsök jól beérnek, kellemes cukor és savtartalommal, de az aromaviláguk is csodálatosan gazdag. Tőlünk délre ezek az illatok, ízek a nagy hőösszegnek és napfénytartamnak köszönhetően “elégnek”, míg északabbra ki sem alakulnak, zöldebb jellegűek maradnak.

Pálinkát csak Magyarországon termett gyümölcsből, törkölypálinkát pedig csak itt termett szőlő törkölyéből lehet előállítani. További feltétel a magyarországi cefrézés, párlás, érlelés és palackozás is. Sem a gyümölcs- sem a törkölypálinka készítésénél nem lehet semmiféle cukrot felhasználni. Tilos a pálinkát ízesíteni, színesíteni, édesíteni! Tehát a pálinka nem tartalmazz semmilyen adalékanyagot, ízesítőszert vagy tartósítószert. 

Jó pálinkát, csak kiváló alapanyagból lehet készíteni, tehát teljes érésű, aromagazdag, egészséges gyümölcsből, higiénikus feldolgozással, irányított erjesztéssel és gondos elválasztással, a lepárlás során. Az így készített pálinkák megőrzik a gyümölcsök üde, friss illatát, ízét. Behunyt szemmel felismerhetők a gyümölcsillatok, s már indulhat is az időutazás a nyári, őszi gyümölcsösbe. Mi ez, ha nem aroma terápia, a ma divatos kifejezéssel élve? A fogyasztó az illatok hatására ellazul, napi fáradtsága elillan, az ízek érzete kellemes emlékekkel frissíti fel. Az ilyen pálinkákat csak kóstolgatni, élvezni lehet, mértéktelen fogyasztására maga a nedű ad tiltó jelzést, a jóból kevés is elég.

A pálinka fogyasztására számos érdekes filozófia is létezik, de a szakszerű fogyasztással azért érdemes részletesebben foglalkozni, mert maga az élmény, amit egy szépen megkomponált ital körültekintő kortyolásával átélhetünk, képes megváltoztatni a pálinkával kapcsolatos véleményünket egy életre. Ezen túl képessé tesz bennünket a kellemetlen (hibás), szép és kiváló pálinkák, valamint az egyes gyümölcsjellemzők megkülönböztetésére és a saját ízpreferenciáink kialakítására is. 

 

 Hogyan igyuk a Pálinkát?

Csak azt a pálinkát kóstoljuk meg, amelyiknek már az illata is tetszik! Ez azt jelenti, hogy higgyünk az orrunknak. Ha kellemetlen illatot érzünk, mert más az illatpreferenciánk vagy, mert esetleg hibás elválasztású pálinkával van dolgunk, akkor azt nem feltétlenül kell megkóstolni. 

Ha az illat tetszik, akkor viszont, levegőztetve és kortyolgatva, lassan fogyasszuk. A legtöbb pálinka kitöltés után azonnal fogyasztható. Vannak azonban érlelt és ágyas tételek, amelyeknek, hasonlóan egy testes vörösborhoz, több idő szükséges, hogy kinyíljanak. Ezeket érdemes 2-3 percig, békésen állva hagyni a pohárban fogyasztás előtt. Óriási különbségeket tapasztalhatunk meg élményben, ha kellően türelmesek vagyunk!

Ellentétben a borral a pálinkát nem „kergetjük” a pohárban. Kicsit „meglötyögtetni” szabad, de ha hevesen megpörgetjük, akkor az alkohol kerül felülre és az fogja megszúrni az orrunkat, azt érjük el, hogy a tényleges alkoholfoknál magasabbnak érezzük a pálinkát. Csak annyira szabad mozgatni, hogy még jobban szétterüljön a pohár belső felületén, ezzel is növelve a párolgási felületet. Ezután végre kóstolhatunk. Először csak kis kortyot veszünk egyszerre a szájba és engedjük a pálinkát körbefutni, ami ott tovább párolog. Az illatok így az orrgaraton keresztül visszajutnak az orrba és kiegészülnek, a nyeléskor a garatba került aromakomponensek sokaságával is. Ennél jobban már nem tudjuk fokozni az élményt.

Egy trükk az élmény fokozására – szárazpróba: Ha a pohár kiürült, fogjuk körbe tenyerünkkel a kelyhet – ekkor már szabad – kicsit melegítve azt, aminek köszönhetően a pohár belső faláról az ott maradt illatmolekulák még több érdekességet mutathatnak, melyek tovább erősítik az élményt és még részletesebb memorizálására adnak lehetőséget.

 

Étrend - mikor igyunk Pálinkát?

Ha ténylegesen egy kulináris élményt keresünk, akkor ételekhez párosítva, általában evés után fogyasszuk a pálinkát a digestív* hatása miatt.

A megfelelő étrendbe iktatva emésztést elősegítő. Az emésztés javulása, a stressz oldása hozzájárul a jó közérzet kialakulásához, a koleszterin, a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, a vér zsírszintjét csökkenti.

A Magyarországon “bevált” reggeli kupica felhörpintése, talán csak az erős fizikai munkát végző és kemény reggelit elfogyasztóknak nem ártott. Az éhgyomorra, aperitifként fogyasztott magas alkoholtartalmú italok nemcsak a gyomrot teszik tönkre, hanem a véráramba bejutva hamar elérik rombolási helyszíneiket a szervezetben. A pálinkák az üres gyomorban, az alacsony vércukorszint mellett lehet, hogy “étvágygerjesztőként” hatnak, de mindenképpen a szervezetet károsítók, romboló hatásúak is. A pálinkák elfogadható fogyasztási helye az étkezés végén van, ahol a teli gyomor számtalan funkciós helyet biztosít a pálinkák alkoholtartalmának. Felszívódásuk lassul és hatóértékük (az egyéb lebomlások miatt) csökken. A fogyasztó a jóleső jóllakottság mellett élvezheti a csodálatos illat- és ízvilágot, s az alkoholt emésztés-serkentő szerként alkalmazhatja.

Sokat számít a pálinka ízlelésénél, hogy mit ettünk előtte, ki van e száradva a torok, vagy ittál-e előtte vizet, mert ez a 40-44 fokos alkohol leégeti a kiszáradt nyálkahártyát. Egy pálinkára elő kell készíteni a szájat, torkot. 

A pálinka például egy desszert mellé és/vagy étkezés után elfogyasztott digestif*-ként működik a legszebben. Nehéz, zsíros ételeket állítólag csapatja, de ennek kevés tudományos alapját tudom elképzelni - mondja Pelle László, bár ez sok embernek tényleg könnyebbséget ad, viszont értágitó hatása miatt enyhe has és fejfájásra valóban jó hatással van. Aperitifnek pont az előbbiek miatt nem innék pálinkát, mert lemarja a szájat, tompítja az előételek, levesek finomabb ízének érzékelését. Erre alkalmasabb például a pezsgő, az szépen leöblíti, előkészíti az ízlelőbimbókat.

A reggeli pálinkafogyasztásnak is van létjogosultsága, de ez kevésbé szól az ízlelésről, téli disznóvágáson inkább védőital szerepet tölt be. Ez a fogyasztási szokás talán a jussból jöhetett, a kaszások, aratók, marokszedők nyári reggelen is megitták, mert pálinkája, bora, minden gazdának volt, ha volt szőlő, pálinka, a napszámhoz ez járt A pálinka napközben, például síelés közben is jól esik, de ez sem a kóstolás ideje.

A reggeli fogyasztásról még annyit, hogy fogmosás után közvetlenül nem célszerű, hacsak nem az alkohol hatása miatt fogyasztják ahogy rágógumi után sem érdemes jobbféle bort/pálinkát inni, ezek a mentolos, erős dolgok nagyon elviszik az ízeket.

 

Milyen hőmérsékleten kóstoljunk?

A pálinka nem szereti a hideget

20°C körül a legideálisabb a pálinkában megtalálható akár 1200 különböző aromakomponens érvényesülése, vagyis a legteljesebb illat és ízélmény elérése. A pálinkát ezért nem szabad hűtőszekrényben tartani. Az átlagos 5-10°C fokos hűtőhőmérséklet tompítja a legtöbb kellemes aromakomponenst, így az élmény nem lesz teljes.

Ha nincs egy kellemes hőfokú kamránk, vagy pincénk, akkor rövid időre tehetjük hűtőszekrénybe a pálinkát, amíg a kedvező hőfokra hűl, de egyszerűbb, ha a poharat tartjuk a hűtőszekrényben. Az abba kitöltött – meleg – pálinka megkap minden lehetőséget szépségének feltárására. Ha a pálinka hideg –mert a jó tanácsokkal ellentétben mégis a hűtőben volt – és türelmetlenek vagyunk, nincs időnk megvárni, míg átveszi a szoba-hőmérsékletet, meleg vízzel öblítsük át a poharat – majd töröljük szárazra – és abból igyunk.

 

Milyen pohárból igyuk?

A tulipánformájú kehely célja ugyanaz, mint a bornál, hogy a pohár falára forgatott italból felszálló illatanyagokat csapdába ejtse, koncentrálja és továbbítsa az orrhoz. Ezt hangsúlyosan jó pálinkákkal érdemes követni, egy elő, vagy utópárlatos italból még jobban kihozza a hibákat. Nagyobb pohárban, borosban pedig túl intenzív lesz az alkohol, túl nagy felületen párolog, üt.

 

Egyre, vagy kortyolgatva?

Az egyre lehúzás az a tipikus disznótoros vállalás, gyorsan, hogy ne fájjon, de a finom pálinkákat nem csak az alkohol miatt iszunk, hanem a gyümölcsért, amit a párlatmester átmentett az italba, ezeket kortyolni, ízlelni, élvezni kell, és lehet is.

Mikor fogyasszuk a pálinkát?

Több vélemény és álláspont is kialakult:

Egyesek szerint a Pálinkásüveg bármikor ott lehet az asztalon. Fogyasztható étkezés előtt aperitifként és étkezés után is, mert kifejezetten jót tesz az emésztésnek, főleg nehezebb, zsírosabb ételeket követően.

Hagyományos vendégváró ital, gyakran előkerül a jó kis házi pálinka a látogatók köszöntésére. Vannak alkalmak, ünnepek, ahol szinte kötelezően ott a helye. Ilyen például a disznótor, amikor a hajnali hidegben megkezdett munkát egy kupica szívmelengető pálinka is kíséri. De lakodalom, évforduló, keresztelő vagy búcsúztató alatt is előkerülnek a pálinkásüvegek.

Régi szokás, hogy gyermek születésekor pálinkával köszönik meg az áldást, és el is tesznek néhány üveggel, amit majd csak az esküvőjén bontanak fel. Persze nem kell feltétlenül kivárni a jeles ünnepeket, egy családi, baráti vagy munkahelyi összejövetel, egy romantikus légyott vagy csupán egy hűvös este is megérdemli a pálinkás koccintást.


Kóstolgassunk!

A pálinkakóstolással azért csak óvatosan, mert ellentétben a borral, a pálinkát nem elég csak az illata és a zamata alapján megítélni, bizony le kell nyeli minden egyes kortyot. Elsőként a kevésbé intenzív ízűeket érdemes megkóstolni, és mintegy félórányi szünetet tartani két pálinka között. Ha többet kóstolunk, a szünetekben igyunk egy kis vizet, együnk pár falat almát, sajtot, kenyeret, ezek semlegesítik az ízeket.

 

És még egy fontos tanács pálinkafogyasztáshoz

Vizet, vizet, vizet inni hozzá és így sokkal nehezebben vág fejbe és a másnaposság is elkerüli a fogyasztót, akár nagyobb mennyiség esetén is. Nagyon fontos hogy jó minőségű alkoholból (korrekt bor és pálinka) jellemzően nagyobb mennyiséget képes a szervezetünk másnapossági szindrómák nélkül feldolgozni, mintha a valami kotyvasztott alkoholos italt fogyasztunk.

 

Pálinka megfázás idején

A tömény italok fogyasztásának ideális ideje étkezés után van. Ekkor felszívódásuk, hatásuk mértéke csökken ugyan, de a szervezet ilyenkor emésztést serkentő szerként hasznosítja. Fertőtlenítő hatása miatt a pálinka megfázás esetén is jól jöhet.

 

Népi gyógymódok

Köhögés és rekedtség ellen az ágyas pálinkák különféle formáit és a mézes pálinkát javasolják.

A pálinka önmagában jó a magas vérnyomás ellen. A fokhagymás pálinka valóságos varázsszer.

Máthé Károly tapasztalata: Valamikor a 60-as évek végén, az ő apukája a következő recepteket adta át neki:

Recept a 60-as évekből: "Fiam, a gyomor bélfertőzésre a legjobb szer a valódi barackpálinka, míg a szívgörcs azonnali ellenszere a jófajta (nem aromából készült) konyak."

 

Fertőtlenítés:

A pálinka magas alkoholtartalma miatt alkalmas a fertőtlenítésre. Antibakteriális tulajdonságainak köszönhetően a baktériumokat, gombákat, vírusokat azonnal elpusztítja, vagy csökkenti azok aktivitását. Pórusösszehúzó hatása ugyancsak védelmet biztosít a szervezetünknek. 

 

Néhány érdekesség a pálinkáról:

 A pálinkát a legjobb hozzá passzoló étellel kínálni. Barackpálinkát túrós-barackos réteshez, szilvapálinkát szilva krémleveshez.

A tulipános pohárral nem hagyományos módon kell koccintani, hanem 45 fokban megdöntve, az öblös részével.

A megszokott pálinkákon kívül, mint például a szilva, barack, dió, körte, meggy stb. készül párlat például medvehagymából, mákból, céklából, sárgarépából vagy spárgából is.

 Coffee a'la Hungary,  azaz Kávés Pálinka

A magyar pálinka csak idehaza világhírű, ideje, hogy külföldön is kellően elismerjék. Ennek érdekében lépett most a piacra egy új ötlettel a Pannonhalmi Pálinkárium. (  https://www.pannonhalmipalinka.hu/ )

coffee_a_la_hungary.jpgA pannonhalmiak egyik terméke, az ágyas barackpálinka a legsikeresebb, legnépszerűbb  – többek közt ez az egyik alapanyaga a 2015. évi ország tortájának is -, így nem véletlen, hogy pont ezt választották egy olyan kávé összeállításához, amelynek a Coffee a'la Hungary nevet adták – és a nevet, valamint az ötletet le is védették. Nem titkolt céljuk a pálinkával átitatott kávéval az, hogy Magyarország ismertsége nőjön, minél többen ismerjék meg, és kapjanak kedvet a hazai pálinkaféleségekhez. És emellett persze a pannonhalmiak is jól járjanak – hisz a védett ötlet alapján ez a kávékülönlegesség csak az ő italukkal készíthető el.

 

És hogyan is kell elkészíteni? Bátran vágjunk bele, egyáltalán nem ördöngősség!

Hozzávalók és elkészítés:

Tegyünk egy nagyobb csészébe egy kevés barna cukrot. Lehet fehér cukor is vagy édesítőszer, amit szeretünk. Melegítsük meg a cukrot, annyira, hogy elkezdjen olvadni. 

 

A kissé megolvasztott cukorra öntsünk Pannonhalmi Ágyas Barack pálinkát. 2 cl pálinkát javaslunk, de ha gyengébb kávéval isszuk, elegendő 1,4 cl is.

A cukor és pálinka elegyére öntsük a frissen főtt kávét! Lehet presszó kávé, dupla kávé, hosszú kávé vagy Latte, amihez éppen kedvünk van.

A kávé tetejére tegyünk tejhabot vagy tejszínhabot, amit permetezzünk meg 1-2 fújásnyi Pannonhalmi Barack pálinka parfümmel. Ettől lesz igazán barackos, illatos a kávénk!

A pohár szélére díszítésnek tegyünk egy szem aszalt sárgabarackot, hogy még étvágygerjesztőbb legyen a felszolgált ital!

Lepje meg vele barátait, rokonait! Ez a kávékülönlegesség garantáltan az összejövetelek főszereplője lesz!

(A Coffee a'la Hungary szerzői jogvédelem alatt álló termék, kizárólag a Pannonhalmi Pálinkárium termékeivel készülhet!  )


Pálinka alapú italkülönlegességek

Pannonhalmi Likőr különlegességek:

Zölddió, Levendula, Vaniliás-Rumos-Gesztenyés, Arany-mézes-barack, Mézes-fahéjas-alma,                    Meggyes-mákos és Sütőtök:  https://www.pannonhalmipalinka.hu/palinkak-79/kulonlegessegek-84

sutotok.jpg gezstenye.jpgzolddio.jpg

 

 

lavender.jpg

aranybarack.jpg

fahejasalma.jpg

meggyesmakos.jpg

 

 

 

 

Ágyas pálinkák:
https://www.pannonhalmipalinka.hu/palinkak-79/agyas-palinkak-83

Kisüsti:
https://www.pannonhalmipalinka.hu/palinkak-79/kisusti-palinkak-82

Budapesti és vidéki boltok: 

https://www.pannonhalmipalinka.hu/hol-kaphato-pannonhalmi-palinka-pont-uzletek-27 

 

 Kávés koktél Pálinkával

kaves_koktel.jpgA forró kávéba öntsd bele a pálinkát, majd a cukrot és a tejszínt. Addig kevergesd, amíg a cukor fel nem oldódik benne, a tetejét pedig díszítsd tejszínhabbal. A hatás kedvéért szórhatsz rá pörkölt kávébabokat vagy egy kis csokireszeléket vagy tehetsz rá koktélmeggyet is.

 

 

 

 

 

Kávés narancslikőr

Hozzávalók

  • 3 db narancs 
  • 20 db kávé (pörkölt szemeket)
  • 10 ek nádcukor
  • 4 dl pálinka (alma)

Elkészítés:

  1. Fogok egy ötliteres befőttes üveget. Kisebbel nem érdemes, mert eléggé fogy. Az üveg aljára nagyjából egy ujjnyi vastagon barna nádcukrot szórok, abból az igazi, kávésan melaszos fajtából.
  2. Ezt követően gondos mérlegelés után kiválasztok három akkora narancsot, ami még egészben átfér majd az üveg száján. Az egyiket megtűzdelem olyan 25-30 szem kávéval, a többit néhány helyen finoman bemetszem, de úgy, hogy a héját ne vágjam át teljesen. Egyébként akár az összes narancsot megtűzdelhetjük kávéval attól függően, hogy inkább a kávé, vagy inkább a narancs ízét szeretnénk hangsúlyozni.
  3. Ha kész, mehetnek az üvegbe, amit utána feltöltök az almapálinkával.
  4. Végül lezárom az üveget, és négy hétig elfelejtem, hogy össze tudjanak érni az ízek.
  5. Amikor beért, akkor átköltöztetem egy szép üvegbe. A narancsokat eldobom, vagy a nagyon bátrak meg is ehetik, de akkor utána már nem nagyon kell programot tervezni.

 

Dió és Fokhagyma - Pálinkával - Népi Gyógymódok

fokh.jpgA pálinka a népi gyógyászatban is használatos volt, nem csak az étkezésben. A nemes italt eredeti formájában vagy különféle növényi részekkel keverve, a megfigyelések tapasztalatait felhasználva, külsőleg és belsőleg egyaránt használták. A pálinkának ily módon a következő szerepet szánták: elsősorban az orvosság bevételének eszköze, más medicinát, rendszerint különböző gyógynövényeket oldottak benne, önmagában vagy adalék anyagokkal fertőtlenítőszer.

A nép szeretetét jól mutatja a pálinkával kapcsolatosan fellelhető szavak sokasága. Ilyenek például: ágyas pálinka, betyár pálinka, bundapálinka, ing pálinka, legénységi pálinka, macska pálinka, mézes pálinka, zsidó pálinka, lobbantott pálinka, paprikás pálinka, arató pálinka stb.

Viszonylag gazdagnak mondható a pálinkával kapcsolatos szokáskincs is. A népköltészetben ivó rigmusokat, sírfeliratokat, népdalokat, mondákat, meséket találunk a pálinkával kapcsolatos szövegekkel.

"Néhai nagymamám sokszor elmesélt egy kis történetet" -írja a cikk írója. "Fiatalasszony korában /az 1920-as években/ a szívével volt egy kis gond. Az akkori falusi doktor orvosság helyett a következő "receptet" írta fel neki - minden reggel, felkelés után alaposan rágjon szét és egyen meg két-három gerezd diót, majd öblítse le egy kupica pálinkával. Nagymama először tiltakozott a szokatlan orvosság ellen. A doktor viszont szigorúan ráparancsolt - vagy megcsinálja -vagy pici gyerekeit árvaságra juttatja. 
A nagymamám szót fogadott és mindannyiunk örömére 87 éves koráig köztünk maradt. Soha nem panaszkodott, hogy fáj a szíve. Igaz a reggeli dióeszegetés és a korty pálinkaivás nála mindennapi szertartássá vált."

Mik a legismertebb orvosságok?

FOKHAGYMÁS PÁLINKA

A vérnyomás csökkentésére is alkalmas, ha 25 deka, mozsárban teljesen összetört fokhagymát 3 deci pálinkával öntünk fel, majd néhány napi állás után kanalas orvosságként fogyasztjuk. 

PAPRIKÁS PÁLINKA

Fél liter pálinkába, legjobb a borpárlat, de jó a vodka is, beleteszünk 5 erős paprikát. 2 hétig áztatjuk. Utána ki lehet venni, de nem muszáj. Felfúvódás, gyomorrontás, röviden minden ilyen típusú gyomorbántalomra jól használható. Aki először issza, vigyázzon, mert a szemei szikrázni fognak!

MÉZES PÁLINKA

Megfázásra: 2 evőkanál mézre öntünk 2 cl házi pálinkát, majd felforraljuk, és amikor már iható, megisszuk. Fontos hogy nem szabad beleszagolni, mert gyomorforgató szaga van!!!

Van azonban olyan vélemény is, miszerint az alkoholos megoldások nem célravezetők és nem egyeztethetők össze a gyógyítással. 

 

... és egy régi Legenda még a 14. századból:

Az Élet Vize - A Pálinka szerepe a népi gyógyászatban

 

 A ma már hungarikumként számontartott pálinka története messzire nyúlik vissza. Egy legenda szerint, amikor Károly Róbert (ur. 1310 – 1342) felesége, Erzsébet királyné köszvényes lett, a kezelésére gyógynövényes pálinkát írtak fel. Gyógyulásának híre egész Európában elterjedt, egyes történetek szerint ennek köszönhetően még 200 évig élt Erzsébet, így elkezdték az „Élet Vizének” hívni.

 

A „Pálinkás jó reggelt!” köszönés

A Pálinka mint gyógyszer

A modern orvostudomány és a népi gyógyászat sokszor kerül szembe egymással abban a kérdésben, hogy a pálinkának valóban létezik-e gyógyító hatása. Hajdanán, amikor még nem létezett tudományos orvoslás vagy rendszeres orvosi rendelés, a betegségekkel és járványokkal szembeni védekezés céljából kénytelenek voltak az emberek a természetben megtalálható alapanyagok felhasználásával saját maguknak orvosságot készíteni. Korunkban, ha csak részben is, a természetgyógyászat újra alkalmazza a hagyományos gyógymódokat és gyógyszereket, amelyek közül néhány még mindig ismert.

 Alkoholos erjedés révén nem túl magas, 15 V/V% -os alkoholt lehet előállítani. Így fontos mérföldkő volt az emberiség életében a lepárlás tudományának elsajátítása, melynek során töményebb formában tudtak alkoholokat előállítani. Ezek a folyadékok a magasabb alkoholtartalomnak köszönhetően hosszabb ideig eltárolhatóvá váltak. Az alkoholt oldószerként használták, vízben nem oldódó alapanyagok, gyógynövények folyékonnyá tételére, külső bedörzsölők alkotó részeinek kinyerésére, és tartósítására. A sebek környéki szennyeződések eltávolítására, fertőtlenítésre alkalmazták ezeket a szereket. A bőrről elpárolgó alkohol hőt von el, így hűsítő érzést okoz, a csípéseket, égéseket kellemesen hűti. Teljes fertőtlenítő hatást csak 70 %-nál magasabb koncentrációban fejt ki, ennek ellenére is, szükség esetén sokszor mentett életet vagy kímélte meg amputálástól a pácienst.

Egyik ismert gyógymód a köpölyözés, amikor alkoholt tartalmazó üvegharangocskákat tesznek a bőrfelszínre, az alkohol elpárolgásával vákuum keletkezik és a szívó hatás végett javítja a keringést, csökkenti a gyulladást és a fájdalmat.

A „Pálinkás jó reggelt!” köszönés eredendően egy, a vidéki ember reggeli szokására utal. A pálinka reggeli fogyasztása a paraszti élet elmaradhatatlan része volt. Segítette az állati eredetű zsírok megemésztését, és a fizikai munka fáradalmainak megkönnyítését is szolgálta. Magas alkoholtartalom miatt erősen fertőtlenítő hatású a pálinka, a gyomorfertőzések megelőzésére is alkalmazták.

 A pálinka néhány népi felhasználási javaslata:

Gyomorbántalmak, köhögés, rekedtség enyhítésére fogyasszunk pálinkát étkezések után. Fél liter pálinkába, beleteszünk 5 erős paprikát. 2 hétig kivonatoltatjuk. Felfúvódás, gyomorrontás, röviden minden ilyen típusú gyomorbántalomra jól használható.

Fájdalomcsillapításra a modern gyógyszerek megjelenése előtt a pálinkákat alkalmazták. Különféle ízesítése, likőrösítése inkább az asszonyok csemegéjének számított, ezért nevezték ezeket régen kontyalávaló pálinkáknak.

Vérnyomáscsökkentésre csodaszer a fokhagymás pálinka, amely tágítja az ereket, ezáltal csökkenti a vérnyomást.

A megborsozott házi pálinkával kezelték a hasmenést, más részt a hideg ellen is védte fogyasztóját.

Megfázás ellenszere, ha 2 evőkanál mézre öntünk 2 cl házi pálinkát majd felforraljuk fogyasztás előtt.

 A gyümölcsök általában 80-85 % vizet, 10-15 % vízben oldható és kis mennyiségben oldhatatlan anyagokat (gyümölcshéj, mag, szár és a gyümölcs húsának rostjai) tartalmaznak. Ezek többsége helyes technológia alkalmazásával eltávolítható. Így a gyümölcspálinkák minőségét elsősorban a vízben oldható anyagok befolyásolják: cukrok, savak, fehérjék, ásványi anyagok, aromaanyagok és vitaminok. Sajnos a lepárlás során a vitaminok nem jutnak át a párlatokba, de az illékony aroma komponensek igen, ezért ízletes és gyümölcsös a pálinka.

 A pálinka nem pótolja a gyógyszereket, nem alkalmazható mindenféle betegség gyógyítására. A pálinka mértékletes és megfelelő fogyasztás mellett jótékonyan hathat az emberi szervezetre és a lélekre egyaránt. Nem árt otthon tartani a gyógyszeres szekrényben egy-egy kis üveg valódi pálinkát, és még a receptért sem kell sorban állni.

Kérünk mindenkit, a Pálinkát fogyassza felelősséggel!

 

 

 (*A digestif egy olyan alkoholos ital, amelyet étkezés után fogyasztanak. A digestif ital fogyasztásának célja, hogy megnyugtassa a gyomrot (segítse az emésztést), úgymond lezárja az étkezést.)

Forrás cikkek:

https://palinkatona.wordpress.com/about/

https://hu.wikipedia.org/wiki/P%C3%A1linka

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gy%C3%BCm%C3%B6lcsp%C3%A1rlat

https://www.palinkafozes.com/hirek/20110303_hogyan-igyuk-palinkat

https://uvegpalack.hu/uvegpalack-blog/hogyan-kell-inni-a-a-palinkat

http://nemzetipalinkakivalosag.hu/2018-a-palinka-szakszeru-kostolasa/

https://egeszsegter.hu/cikk/1501/igyunk-bort-sort-palinkat-de-csak-modjaval#gsc.tab=0

https://egeszsegter.hu/cikk/802/sor-e-bor-e-palinka-e-gyogyhatasai#gsc.tab=0

Pannonhalmi kávés pálinka:  https://www.pannonhalmipalinka.hu/kavekulonlegesseg-palinkaval-19 

http://storeinsider.hu/cikk/palinkabol_kavet__miert_is_ne  

https://www.palinkafozes.com/hirek/20160523_palinkabol-kavet-miert-ne 

Kávé pálinkával és hogyan hívták ezt az italt a régi időkben?    https://hun.drinkpinkonline.com/4214637-what-is-the-name-of-coffee-with-brandy-and-how-was-this-drink-called-in-olden-days 

Magyaros kávés koktél: https://kavezom.hu/az-igazi-magyar-palinkas-kavekoktel/

 Kávés Narancslikőr: https://www.nosalty.hu/recept/kaves-narancslikor

Népi gyógymódok: https://www.szatmaripalinka.hu/nepi-gyogymodok/

Aromaterápia: https://www.szatmaripalinka.hu/aromaterapia/

https://www.edenkert.hu/elet-mod/wellness/palinka-felhasznalas-aromaterapia-stressz-oldo-gyomgymod/1829/

https://egeszsegter.hu/cikk/534/aromaterapia-es-nepi-gyogymodok-palinkaval#gsc.tab=0

Diós és Fokhagymás Pálinka, mint népi gyógymódok:  https://utajovobe.eu/hirek/eu-tarsadalom-es-jog/4007-mire-hasznaltak-a-fokhagyma-palinkat-a-nepi-gyogyitasban

Pálinka az Élet Vize 14.sz-i legenda: https://balatonimuzeum.hu/kiallitasok/az-elet-vize-a-palinka-szerepe-a-nepi-gyogyaszatban/

Pálinkás jó reggelt köszönés: http://palinkaabc.hu/apalinkamintgyogyszer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

magyar Pálinka