2022. aug 03.

A chi-kung gyakorlatok elősegítik az emberi chi-életenergia és a természeti erők harmóniáját

írta: Mandala75
A chi-kung gyakorlatok elősegítik az emberi chi-életenergia és a természeti erők harmóniáját

tai_chi_1.jpg

A chi-kung gyakorlatok elősegítik az emberi chi és a természeti erők harmóniájának kialakulását.

 

Chi-kung

A chi a világegyetemet betöltő energia vagy természeti erő. Háromféle általános chi létezik. Az égi chi (Tian Chi), mely az ég, a világegyetem természeti ereje. Ez az erő tartja mozgásban a bolygókat és csillagokat. Földünkön tapasztalhatjuk napfényként, esőzésként vagy apály dagály holdhatásaként.

A földi chi, (Di Chi) földünk természetes energiája. A földi chi elnyeli a ráható égi chi-t, így az égi chi befolyásolja és irányítja azt. Pl. hatalmas esőzések hatására a folyók megáradnak  és kilépnek medrükből. A kínaiak szerint energiavonalak és -mintázatok alkotják, része a föld mágneses erőtere és a föld alatti hőáramok.

A földi chi-n belül pedig minden embernek, állatnak, növénynek megvan a saját energiarendszere.  Az emberi chi (Ren Chi), a testben keringő belső energia  és ennek természetes kisugárzása (aura). A természet élőlényei az égi és földi chi körforgásában fejlődnek, és ezek befolyásolják életüket. Mivel magunk is részei vagyunk ennek a körforgásnak (Tao), megismerhetjük az égi és földi chi-t. Szükség esetén könnyebben alkalmazkodhatunk a természetes körforgáshoz és megtanulhatjuk a negatív hatások elkerülését. Ez a Chi-kung gyakorlás magasabb célja.

A kung szó jelentése energia és idő. Gyakran használják a kung fu szó helyett, ami energiát és időt igénylő elmélyült tanulást és gyakorlást jelent. A Chi-kung gyűjtőnév, olyan belső energia gyakorlatok neve, amelyek rendszeres gyakorlást és némi erőfeszítést igényelnek.

A kínaiak évezredek óta kutatják és tanulmányozzák a természet elemei közötti összefüggéseket, ciklusokat és törvényszerűségeket. Bizonyos adatokat könyvekben rögzítettek, és tapasztalataik alapján többféle chi-kung gyakorlatot dolgoztak ki, amelyek elősegítik az emberi chi és a természeti erők harmóniájának kialakulását. Segítenek az időjárás és az évszakok változása során kialakulható betegségek elkerülésében. Felismerték, hogy ennek hatására testük leépülésének lassításán és az egészségmegőrzésen kívül életük meghosszabbítását is elérhetik.

Sokan sajátítják el a földi chi ismeretének tudományát, őket nevezik Di Li Shi-nek (a geomancia mesterei), vagy Feng Shui Shi-nek (a szél és vízviszonyok mesterei). Ezek a mesterek olyan fontos kérdésekben segítettek, mint a ház vagy sírhely kiválasztása.

A mennyei chi megismerése rendkívül nehéz. Suang Ming Shi-nek (az élet számításainak mesterei) nevezik azokat, akik képesek megjósolni emberek vagy akár országok jövőjét is.

A három chi közül talán az emberi chi-t tanulmányozták a legalaposabban. A kínai emberek hite szerint az emberi chi-t a földi és égi chi befolyásolja, így ezek meghatározzák a sorsunkat. Ha ellenállunk a természetes ciklusoknak, megbetegedhetünk, ezért mindenki legfőbb érdeke, hogy kövesse a természet útját. Ez a Tao lényege, amely maga “A természetes út”.

 

http://www.taichidebrecen.hu/chi-kung/

Kép forrása:http://belsokungfu.hu/tai-chi-kezdo-tanfolyam-budapest/ 

 

 

 

Szólj hozzá