2023. ápr 01.

ÁPRILIS HÓNAP - Ünnepek és Jeles Napok

írta: Mandala75
ÁPRILIS HÓNAP - Ünnepek és Jeles Napok

Április
Tavasz hónap, Szelek hava, Szent György hava


Tavaszhóban jön el az igazi tavasz. Ekkor virágzik a legtöbb fa, bokor, ekkor nyílnak a színpompás tavaszi virágok. A levegő mindenütt tele van a friss zöld és a virágok illatával. Bármerre megyünk, a határt mindenhol fehér csipkefüggönybe öltözött kökénybokrok szegélyezik, s a szél hol meglebbenti, hol tépi virágos ruhájukat. Szokták is mondani: „Kökényvirágzásban mindig fúj a szél.”  
 4_kokeny_virag.jpg

4_kokenybokor.jpg
S máris megérkeztünk Szelek havához. Csodálatra méltó, hogy milyen összhangban működik a természet. Amikor a legtöbb növény virágzik, akkor jön a szél és segít a beporzásban.


Az áprilisi időjárás bolondos, kiszámíthatatlan. Lehet nagyon hideg és hirtelen meleg, hóesés és mennydörgés. Napjainkban is tapasztalhatjuk, hogy minden időjárási jelenség előfordulhat ebben a hónapban.
Április, vagy ahogy régen nevezték, Szent György hava kiemelt szerepet töltött be hajdan az emberek életében.


JELES NAPOK ÁPRILIS


Április          7. Egészségügyi Világnap
Április          7. Nagypéntek

Április          8. Nagyszombat

Április          9. Húsvét Vasárnap

Április          10. Húsvét Hétfő, locsolkodás
Április       11. József Attila születésnapja  -> A MAGYAR KÖLTÉSZET NAPJA !  ->  Debrecen napja is 
Április       22. A Föld Napja
Április       24. Szent György napja
Április       25. Szent Márk napja
Április       28. A ZAJ elleni küzdelem, és a munkahelyi biztonság és egészségvédelem Világnapja
Április       29. A tánc világnapja
Április       30. Méhek napja


Ez a hónap a megújhodás ideje 

Megérkeznek a fecskék, a vándormadarak. A kis bárányok is vígan ugrándoznak a gyenge, ízes füvet kínáló réten, bár "a pásztorok félnek, mert még akolba szorulhatnak a bárányok a hidegtől". A meteorológusok Tavaszhó-ként tartják számon, a régi Székely-Magyar naptár szerint Szelek havának nevezik, eleink pedig (az Avisura szerint) a Báránytor (Rügyezés) hava elnevezést használták áprilisra. A hónap régi magyar (katolikus) neve Szelek hónapja. A Nap a Bika jegyébe lép.


Időjárással kapcsolatos babonák:

Az tény, hogy ez a legszeszélyesebb hónap: frontok jönnek és mennek egymás után.– Ha április eleje ködös, június esősnek ígérkezik.– Amennyiben április nedves, jó búzatermés várható.– Az áprilisi eső elkergeti a fagyot.– Áprilisi hőség után ritka a bőség.


Népi megfigyelések:

- április esője elkergeti a fagyot- áprilisi hó, nem jó

- áprilisi hó trágyáz, márciusi szalmáz

- április hónap, ha nedves, aratás lesz bő és kedves

- lucskos áprilist, virágos május és száraz június követ

- áprilisban hét tél, hét nyár

- áprilisi zivatar kergeti a fagyot

- hideg április, rossz esztendő


Népi mondóka

György-nap előtt, ha nem esik,György-nap után sok is esik.Hogyha Vitálisz didereg,Tizenötször lesz még hideg!Áprilisnak szárazsága,Jó gazdának bosszúsága.Áprilisnak nedvességeFáknak termőképessége.


Mit jövendöl a 100 éves naptár?

Ha az idő áprilisban igen kellemetes, rossz május szokott rá következni. Ezen hónapi égiháborúk nedves esztendőre mutatnak. Ha a szivárvány kék és sárga színe jól látszik, néhány napra jó időt lehet várni. Húsvét körüli nedves idő rossz rozsaratást okoz. Ha Szent György napja körül a rozs akkora, hogy a varjú elbújhatik benne, gabonabőségre mutat.

***********************************************************ÁPRILIS - SZENT GYÖRGY HAVA
Április, vagy ahogy régen nevezték, Szent György hava kiemelt szerepet töltött be hajdan az emberek életében.
Lássuk, milyen népi hiedelmek, szokások fűződtek a Szent György napjához.
Április 24. Sárkányölő Szent György ünnepe, aki évszázadokon át a lovagok, fegyverkovácsok, lovas katonák, vándorlegények, s utóbb a cserkészek, rendőrök patrónusa, a lovak őrzője. Az igazi tavasz kezdetét a néphagyomány e naptól számítja. Minden esztendőn Szent György, a napvitéz győzi le a sárkányt, szabadítja ki a királylányt, s ő tisztítja meg a vizeket is. Napján a régiek megtisztították a forrás- és csordakutakat, s ezután lehetett kihajtani a legelőre a jószágokat. Azt tartották, hogy a mezei forrásokból csak Szent György napja után lehet inni és itatni.
Göcsejben így hívogatták a napot:    "Süss fel nap, Szent György nap,      Kertem alatt a kisbárány majd megfagy.
A néphagyomány szerint a Szent György napja táján hulló meleg eső is aranyat ér a gazdának.
Zalában szentgyörgyharmat néven is emlegetik: vele mosdanak hajnalban, hogy szépek, egészségesek legyenek.
Szent György egész Magyarországon az egyik legnépszerűbb szentek közé tartozott. Bizonyítják a róla elnevezett falvak, neki szentelt templomok:
Szentgyörgyvár (Zala megye)Szentgyörgyvölgy (Zala megye)Zalaszentgyörgy (Zala megye, Göcsej nyugati határán)Bánokszentgyörgy (Zala megye, Göcsej déli részén)Győrfiszeg (Zala megye, Közép-Göcsej, ma Petrikeresztúr része)Pusztaszentgyörgy (Zala megye, Közép-Göcsej, ma Zalatárnok mellett Szentgyörgyhegy néven szőlőhegy)
Szent György nevét viseli a Lentiben létesített energiapark, mely a termálfürdőre és a Szent György-vonalakra épült. Szent György, mint gyógyító itt is jelen van.
„A széltében olvasott, hallgatott, ábrázolt legenda egyik legköltőibb tükörképe a középkori ember lelkivilágának, képzelőerejének. A férfias helytállást, az önfeláldozó emberséget, az asszonyok tiszteletét mintha György példázta volna a fiatal Európának. A mi mesekincsünk is a György-legenda számos elemét, mozzanatát őrzi, bár név szerint a szent lovaggal már alig találkozunk benne.” Forrás: Bálint Sándor: Ünnepi kalendárium I.
Szent György alakját idézik meg azok a népmeséink, amelyekben a vitéz legyőzi a sárkányt, s megmenti a királylányt. Pl. Virág Péter
Több ország is védőszentjeként tiszteli: Anglia, Georgia (Grúzia), Portugália
Csehország fővárosában áll az egyik leghíresebb Szent György szobor, mely a középkori magyar szobrászművészek, Kolozsvári Márton és György alkotása.
Szent György és a sárkány viaskodása nem más, mint a bennünk lévő jó és rossz harca. Szeretnénk legyőzni magunkban a negatív tulajdonságokat, egy életen át küzdünk vele. Nem véletlen, hogy Németh János zalaegerszegi keramikus ezt a feliratot tette művére:
Szent György adj bátorságot!
Székelydálya és Gidófalva: mindkét templomban együtt festették meg Szent György és Szent László leányszabadító küzdelmét a keresztény lovagi eszmény szellemében.
Források:https://gocsejimuzeum.hu/muzeum-iskola-szertar/aprilis-tavaszho-szelek-hava-szent-gyorgy-hava
*************************************************--
*******************************************************Források:
https://hgyvk.hu/index.php/jeles-napok/968-jeles-napok-aprilis
http://www.bicskevarosiovoda.hu/13-hasznos/140-jeles-napok-aprilis
https://szerkeszto.gportal.hu/gindex.php?pg=34215710
https://unnepnapok.com/husvet-2023/
https://jelesnapok.oszk.hu/prod/honap/04
https://unnepekeshetkoznapok.cafeblog.hu/2014/04/01/aprilisi-babonak-jeles-napok-erdekessegek/
https://www.mkkiado.hu/hagyomanyok-jeles-napok-es-joslataink-aprilis-48

 

4_udv_aprilis.jpg

Szólj hozzá

Tavasz Kökény Méh Egészségügyi Világnap Méhek napja ÁPRILIS HÓNAP A tánc világnapja A MAGYAR KÖLTÉSZET NAPJA !