2023. már 31.

BODZA TEA - áldásos hatásai a szervezetre

írta: Mandala75
BODZA TEA - áldásos hatásai a szervezetre

BODZA TEA:
Immunerősítő, méregtelenítő, és segíti az emésztést: a bodza áldásos hatásai a szervezetre

Gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, köhögés- és lázcsillapító hatását már régóta ismerik és alkalmazzák. A-, B1-, B2-, B6-, C-vitamin, vas-, kálium-, kalcium- és foszforforrás, de antioxidáns antocianinokat és rákmegelőző flavonoidokat is tartalmaz.

IMMUNERŐSÍTŐ
Fogyasztása elsősorban megfázás idején ajánlott. Gyulladáscsökkentő hatással bír, nagyanyáink a mentatea mellett ezt adták nekünk akkor, ha köhögtünk, vagy fájt a torkunk.

SERKENTI AZ EMÉSZTÉST
A belőle készült gyógytea nemcsak a téli, megfázásos időszakban nyújt remek segítséget, de a fogyást is segíti: ha úgy érzed, lelassult emésztésed áll a pluszkilók hátterében, érdemes minél többször fogyasztanod belőle, hiszen a bodza levelét emésztésserkentő, valamint enyhén hashajtó hatású tulajdonságai miatt is alkalmazzák.

FOGYÓKÚRA
A bodzateának vízhajtó, és enyhe hashajtó hatása is van, ezért fogyókúra idején is érdemes fogyasztani. Serkenti a bélműködést, és gyorsítja a zsírok lebontását.

VÍZHATJTÓ ÉS MÉREGTELENÍTŐ
A virágából készült tea vízhajtó hatással bír, átmossa a veséket, amelyeknek feladata a májjal együtt a méreganyagok kiiktatása a vérből, de a páros szerv olyan hormonokat is termel, amelyek serkentik a vörösvértestek képződését, és szabályozzák a vérnyomást.

REUMA ellen és RÁKMEGELŐZÉS
A bogyók polifenol-, illetve flavonoid- tartalmuknál fogva a rákmegelőzésben játszanak szerepet, a leveleiből készült teát pedig reumás bántalmak ellen is használják.

BOROGATÁSKÉNT
A bodzatea nem csak az immunrendszerre van jó hatással, hanem a bőrünkre is. Antibakteriális és gyulladás gátló hatása van, ezért nyugtatja a bőrt. A bodzateás borogatás tehető bőrkipirosodásra, vagy kiütésekre. Előfordulhat azonban, hogy allergiásak vagyunk a bodza virágára, ilyenkor semmi esetre se használjuk a bőrünkön.

HOGYAN KÉSZÍTSÜK ?
A többi gyógynövényhez hasonlóan a bodzánál sem mindegy, hogyan főzünk belőle teát. Mi az alábbi elkészítési módot javasoljuk:
- két teáskanál szárított bodzavirág
- 2,5 dl forró, de nem forrásban lévő víz
- körülbelül 5-10 percig áztasd a vízbe a teafüvet, attól függően, milyen intenzitásúra szeretnéd
Lehetőség szerint mézzel ízesítsük, ezzel fokozva a tea hatékonyságát. Méz helyett édesíthető finomítatlan barna cukorral is. Ízlés szerint a teafüvet keverhetjük citromfűvel, vagy egy kis mentával.

KIS MÉRTÉKBEN ORVOSSÁG, NAGY MÉRTÉKBEN ...
Ahogy a legtöbb gyógyteánál, a bodzánál is fontos a mértéktartás. Az ajánlott adag maximum napi 3 csésze. Mivel a bodzavirágnak vízhajtó, és enyhe hashajtó hatása is van, ezért a túlfogyasztással vigyázni kell. Tíz nap teázás után érdemes néhány nap szünetet tartani.

Cikk forrása:
https://femina.hu/fogyokura/bodza-fogyas/

https://nlc.hu/bodzamania/cikk/bodzatea-gyogynoveny-jotekony-hatasai/

 

bodzsa_tea.jpg

Szólj hozzá

immunrendszer immunerősítő C-vitamin Fogyókúra Méregtelenítés Gyógynövény Reuma Kálcium BODZA VAS Emésztést segítő Tavaszi tisztítókúra TEA Gyógynövénytea Gyógyhatások Antibakteriális