2023. már 25.

A TISZTA VÍZ FONTOSSÁGA

írta: Mandala75
A TISZTA VÍZ FONTOSSÁGA

 

A TISZTA VÍZ FONTOSSÁGA
Március 22-e a víz világnapja. Ekkor a világ minden táján azt az egyik legfontosabb természeti kincset ünnepeljük, ami nélkül nem jöhetett volna létre élet a Földön. A hétköznapi élet rohanásában nem értékeljük eléggé, hogy van nekünk. Sokszor szennyezük és pazaroljuk, pedig a hiánya nagyon súlyos következményeket vonna maga után.

Ami nélkül nem lenne élet

A víz alapvető lételemünk, hiszen szervezetünk 60%-át ez alkotja. Míg élelem nélkül egy felnőtt ember akár 30 napig is életben marad, addig víz nélkül csupán 3 napot vészel át a szervezet. A víz biztosítja a vérkeringést, a vér ozmózis nyomását, a szükséges tápanyagok oldását, felszívódását, szállítását. Befolyásolja a vér sav-bázis egyensúlyát és hőszabályzó szerepe is van, amely biztosítja az állandó belső hőmérsékletünket.

Egy felnőtt embernek ahhoz, hogy fenntartsa a szervezete megfelelő hidratáltságát körülbelül 2-2,5 liter folyadékra van szüksége naponta, amit persze befolyásol a fizikai aktivitás, az időjárás, illetve a lázzal vagy hasmenéssel járó betegségek. Érdekes tény, hogy napi kb. 1400 liter folyadék folyik át az agyunkon és 2000 liter a vesénken. A víz a szervezeten belüli körforgása során az anyagcseretermékeket is felveszi és tovább szállítja, méregtelenítve ezzel a szervezetet. Ebből is látszik, hogy mennyire fontos, hogy mit és mennyit iszunk. A biológiai vízigény kielégítésére, a tiszta, természetes ásványvíz a legalkalmasabb. Ám jobb ha tudjuk, hogy a műanyag palackban tárolt ásványvizekbe, a csomagolásból gyakran kioldódhatnak különböző káros anyagok, illetve ha az üres palackokat nem szelektíven gyűjtjük, jelentős környezetszennyezés száradhat a lelkünkön.

 

Milyen anyagokat tartalmaz a tiszta ivóvíz?

A tiszta ivóvíz számos olyan ásványianyagot tartalmaz, amely kifejezetten jót tesz a szervezetnek. Egy jó minőségű víznek mindenképp tartalmaznia kell kalciumot, amely erősíti a csontokat és segít az egészségünk megőrzésében. Magnéziumot, amely jótékony hatással van az idegrendszerünkre, ennek hiánya fáradékonyságot és a teljesítőképesség csökkenését okozza. Nátrium-kloridot, amely a gyomorsav képződéséhez és a különböző enzimek aktiválásához nélkülözhetetlen. Vasat, amely egy létfontosságú elem, hiszen ez a hemoglobin és az enzimek alkotóeleme. Szulfátot, amely segíti a gyomor megfelelő működését. Fluoridot, amely a fogak egészségének megőrzéséért felel. Valamint nátriumot, amelynek fontos szerepe van a keringés szabályozásában.

Persze a víz csupán keletkezésekor mondható abszolút tisztának, hiszen kiváló oldó hatása miatt szinte azonnal elegyedik más anyagokkal.

 

Tiszta víz a Földön

A rohanó hétköznapokban nem is realizáljuk, hogy mennyire értékes a tiszta víz. Vízzel öblítjük a wc-nket, locsoljuk a növényeket, mossuk az ablakot, mosogatunk, vagy csak egy hosszú munkanap után a folyó víz alatt áztatjuk magunkat a zuhanyban. De a Földünkön sajnos számos olyan hely van, ahol nemhogy ezeket nem tehetik meg, de még csak tiszta, ivásra alkalmas vízből is csak néhány deciliternyi jut egy napra. Bolygónk népességének ugyanis közel 10%-a, vagyis körülbelül 660 millió ember nem jut tiszta ivóvízhez nap mint nap. Ezeken a helyeken nagyon gyakori a korai halálozás a kiszáradás, a járványok és a fertőző betegségek miatt. Ami számunkra természetes, számukra mindennapos harc a túlélésért. Ahhoz, hogy segítsünk az ilyen területeken élő embereken, nem kell világmegváltó nagy dolgokat tennünk. Elég csupán annyi is, ha figyelünk a környezetünkre és nem szennyezzük, vagy éppen pazaroljuk a vizet. Nem tűnik nagy tettnek, de ha a legtöbb ember így cselekedne, hatalmas változásokat lehetne elérni és emberi életeket is megmenthetnénk ezzel.


Honnan juthatok tiszta ivóvízhez?

Mint tudjuk, a csapvízben rengeteg káros anyag található. A hormon tartalmú gyógyszereken keresztül, a tisztítására alkalmazott klóron át, a gyárakból származó kártékony anyagokig. Éppen ezért a mindennapos vízivásra nem ez a legegészségesebb és legmegfelelőbb lehetőség. Ha ásványvizet fogyasztunk, érdemes szem előtt tartani, hogy a különböző márkájú vizeket időről-időre érdemes cserélgetni, hiszen eltérő az ásványianyagtartalmuk és ha sokáig ugyanazt a vizet isszuk, könnyen lerakódhatnak ezek az anyagok és kristályosodást okozhatnak a különböző szervekben, valamint a műanyag palackból kioldódó anyagok sem éppen a legideálisabbak az emberi szervezetre. Jó alternatíva lehet és a legtöbb orvos is azt javasolja, hogy érdemes beszerezni minden háztartásba egy hatékony víztisztító készüléket, ami nem csak tiszta ivóvizet biztosít, de még az ezzel készült ételek íze is sokkal finomabb és bársonyosabb lesz.

cIKK FORRÁSA
https://www.luxinternational.com/hu/blog/a-tiszta-viz-fontossaga/546

viz_csepp.jpeg

Szólj hozzá

VÍZ